Peeling słoneczny z kwasem migdałowym
Kwas migdałowy otrzymywany jest poprzez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Jego antybakteryjne i odbarwiające działaniejuż od lat wykorzystywane jest w medycynie w leczeniu takich problemów jak:
- trądzik
- skóra łojotokowa
- fotostarzenie
- melazma
- przebarwienia pozapalne
Jest substancją nietoksyczną.
Zainteresowanie ze strony naukowców wzbudził fakt podwójnej natury kwasu, t.j. tak jak kwasy AHA posiada on znaczące działanie kosmetyczne oraz udokumentowane działanie bakteriobójcze.
Peeling kwasem migdałowym daje efekt wicdocznej poprawy płytkich zmarszczek u pacjentów od I do IV fototypu, rozjaśnienia nieregularnych przebarwień pozapalnych, redukcji melazmy, a ze względu na bakteriobójcze właściwości kwasu migdałowego możliwa jest znaczna poprawa stanu skóry z trądzikiem pospolitym z obecnością zaskórników i krost zapalnych.
Najczęstszymi wskazaniami do zabiegu na kwasie 20% i 30% są: fotostarzenie i dyschromie: melazma, trądzik, skóra łojotokowa
